INTRO

Het aantal ouderen in Nederland neemt sterk toe en de berichtgeving rondom ouderen en de ouderenzorg is veelal negatief. In dit unieke filmproject wil filmmaker Hans den Hartog een positieve kant laten zien. Er is namelijk ook een groep ouderen op hogere leeftijd die nog vol passie werk, hobby en vrijwilligerswerk oppakken. Deze groep wordt niet altijd gezien, maar kan zeer betekenisvol voor de samenleving zijn.

De filmer heeft deze film met eigen middelen en zonder enige vorm van subsidie geproduceerd. Twee jaar heeft hij aan dit project gewerkt. Diverse samenwerkingen zijn opgetuigd em vele ouderen zijn geïnterviewd. Tijdens zijn research vond hij een viertal opmerkelijke ouderen en werd door hun passie en levensdrift geraakt. Hij voelde de urgentie om de verhalen van deze vier in een pakkende korte film vast te leggen.

Ouderen hebben door hun levenservaring vaak veel te vertellen. Met hun verhaal kunnen zij zowel leeftijdsgenoten als ‘jongeren’ inspireren om ook de tijd van hun leven te hebben, zelfs bij eventuele fysieke beperkingen of gezondheidsklachten.

Deze film levert vooral een bijdrage aan een positieve berichtgeving rondom ouderen die vaak onderbelicht is.

Professionele nabewerking van de film, distributie & marketing en het organiseren van vertoningen is mogelijk gemaakt dankzij steun van diverse fondsen. Er worden diverse filmvertoningen met een interactief nagesprek georganiseerd. Doelgroep zijn o.a. ouderen en mensen die professioneel of vrijwillig werkzaam zijn in welzijn of de zorg, Ook voor jongeren kunnen deze vertoningen interessant zijn, iedereen kent immers wel een oudere in zijn of haar omgeving.

Deze vertoningen worden georganiseerd in samenwerking met diverse welzijnsorganisaties, buurthuizen, dialoog-groepen, zorginstellingen en filmhuizen. 

 
 SYNOPSIS DOCUMENTAIRE

Vier opmerkelijke ouderen die maar niet van stoppen weten; Zwemkampioene Marianne Maandonks (91), karateleraar Hans Harthoorn (74), naaktmodel Maria Vliegen (73) en goochelaar Wim van Dokkum (78) tevens verdienstelijk drummer in de Dixie Daddies. Ze doen hun werk vol overgave, met plezier en met een ongekende energie. Thema’s als “nooit te oud”, “durf je te laten zien” “blijf weerbaar” en “zelfvertrouwen” passeren de revue. Oud worden of zijn heeft ook zijn voordelen, vertelt onze 91-jarige zwemkampioene.

Wat is hun geheim om zo fit, actief en ogenschijnlijk gelukkig te zijn? Hoe gaan ze om met tegenslagen in hun leven en welke boodschap hebben ze naar de almaar groter groeiende groep ouderen?

 
 
FILMVERTONINGEN 
Neem hiervoor contact op met documentairemaker Hans den Hartog om de mogelijkheden te bespreken.